Zeleni Vir i Vražji prolaz

Dok zimi možete uživati u snježnoj idili, Gorski kotar se u proljeće pretvara u pravu zelenu oazu. Regija je to koja vam pruža brojne mogućnosti za ugodan odmor, obilazak bogate kulturne baštine i prirodnih atrakcija. Bez obzira tražite li mjesto gdje ćete u miru i tišini predivne prirode napuniti baterije i pobjeći od gradske vreve ili želite osjetiti adrenalin aktivnog odmora, u Gorskom kotaru moguće je oboje. Lokacije koje svakako preporučujemo da posjetite ovog proljeća su Zeleni vir Vražji prolaz.

Zelena oaza koja će vas očarati

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz Zeleni vir. Zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti zaštićeni su 1962. i proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom.

Do Zelenog vira, koji se nalazi na 302 metra nadmorske visine, može se doći iz nekoliko pravaca. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši predivan slap kraj kojeg ćete sigurno napraviti divne fotografije.

Vražji prolaz nalazi se nešto dalje, a riječ je o jednom od najljepših kanjona u Gorskom kotaru kroz koji se probija potok Jasle. Duž kanjona vodi pješačka staza po kojoj ćete šetajući uživati u prekrasnim prizorima. Na kraju Vrajžeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja Muževa hišica. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem. U špilji prezimljavaju strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta.

Izletište je otvoreno subotom i nedjeljom od 10 do 18h (zadnji ulaz je u 17h). Ulaznice za Vražji prolaz se mogu kupiti isključivo na info točki u izletištu Zeleni vir (kućica do planinarskog doma). Cijena ulaznice je 25 kn po osobi, a cijena dječje ulaznice iznosi 10 kn (do 7. godine starosti). Prilikom obilaska izletišta potrebno je imati adekvatnu planinarsku obuću zbog skliske podloge. Kada se poželite odmoriti i nešto pojesti, svratite do planinarskog doma “Zeleni vir”.

Zeleni vir i Vražji prolaz su savršena destinacija za proljetni izlet pa svakako preporučujemo da ga posjetite ove godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *