Motocross staza Ribnik

Za sve ljubitelje adrenalina na dva kotača jedna od najboljih motocross staza u Hrvatskoj nalazi se u obližnjem Ribniku. Na samo 25 kilometara od nas, otvorena je tijekom cijele godine.

Izvrsno pripremljena staza u ponudi ima iznajmljivanje motora i trening s trenerom. Duljina motocross staze je 1.400 metara, a širina od 4 do 5 metra. Prilagođena je svima, svaki skok ima stol, pa i onima koji će se prvi put upustiti u ovu avanturu neće biti problem.

Malo povijesti

Prvi klub na ovom području koji se bavio motociklizmom osnovan je još u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1921. godine u Zagrebu pod imenom Prvi hrvatski motociklistički klub. Iste godine bila su održana i prva motociklistička natjecanja. Kasnije su osnovani klubovi u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Mariboru i drugdje. Na samom početku Domovinskog rata u listopadu 1991. godine, 16 predstavnika hrvatskih klubova donijelo je odluku o osnivanju Hrvatskog auto i moto športskog saveza kao samostalnog športskog saveza, izdvojenog izvan HAK-a, a HAMŠS Ubrzo je savez bio priznat i primljen u svjetsku moto (FIM) i auto (FIA) federaciju. 

Međutim, tijekom devedesetih godina broj vozača, klubova i natjecanja unutar auto moto i karting natjecanja je narastao, te je na Skupštini HAMŠS-a održanoj 1997. godine donijeta odluka o razdvajanju motociklističkog i auto-karting športa. Od tada Hrvatski motociklistički savez (HMS) djeluje samostalno i član je Svjetske moto federacije (FIM) i Europske motociklističke unije (UEM).

Danas se unutar HMS-a održavaju natjecanja u sljedećim disciplinama: cestovne moto utrke, motocross i supercross, enduro, speedway, moto-slalom, oldtimer moto utrke, skuteri, supermoto i najmlađa disciplina quad (četverocikli). Uvode se i discipline cross country i freestyle.

Get yourself dirty

UHrvatskoj postoje dvije glavne motociklističke staze na otvorenom: “Mladina” u Jastrebarskom (klub Jaska) i “Draga” u Rakovom Potoku (klub Marović). Brojne su manje staze, a jedna od najboljih nalazi se u obližnjem Ribniku. Za sve ljubitelje adrenalina na dva kotača nezaobilazna točka. Za manje iskusne staza je izvrsna i za ATV/Quad vozila.

Staza se nalazi uz magični Stari grad Ribnik. Upotpunite svoj dan i posjetite jedinu sačuvanu nizinsku tvrđavu u Hrvatskoj koja datira čak u 13. stoljeće. Ime sugerira kako se radi o utvrdi okruženoj obrambenim ribnjakom. Impozantni Stari grad Ribnik krije tajne hodnike, skrivene tamnice i zazidane mistične prolaze. Sve ono što je bilo je potrebno za preživjeti u burnom srednjem vijeku, zbog čega je ovo mjesto prepuno nevjerojatnih priča i legendi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *