Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni Park Plitvička jezera nalazi se 100km od nas, na području Ličko – senjske i Karlovačke županije, na južnim obroncima planine Mala Kapela. To je najljepši i najposjećeniji Nacionalni Park u Hrvatskoj.

Na ovom krškom području nastalo je u zadnjih desetak tisuća godina 16 jezera modrozelene boje. Voda dolazi iz više manjih izvora i potočića, a sva jezera su međusobno spojena i stepenasto se prelijevaju i silaze jedno u drugo.

Područje je proglašeno Nacionalnim Parkom 8. travnja 1949., i tada su uvedena stroga pravila zaštite voda, šumske flore i faune. Na ovom relativno malom području prisutna je velika raznolikost endemičnih i rijetkih biljnih vrsta koje su zakonom zaštićene i time je park svrstan u floristički vrijedno područje ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i svijetu. Uvršten je i na UNESCO-vu Listu svjetske prirodne baštine 1979. zbog “izvanredne prirodne ljepote, i neometanog stvaranja sedrenih barijera kroz kemijske i  biološke procese”. Danas su Plitvice simbol Hrvatske kao turističke destinacije, a u 2014. godini rekordan broj posjetitelja je zabilježen, čak 1,18 milijuna posjetitelja.

Razgled Plitvica je kružno organiziran, ne zahtijeva dobru tjelesnu kondiciju, većinu puta se prolazi u laganoj šetnji po označenim stazama uz jezera i slapove. Razgled također uključuje i vožnju ekološki prihvatljivim vlakićem (kroz strmije dijelove puta) i vožnju brodom preko najvećeg jezera Kozjak. Vožnja brodom traje otprilike pola sata, i vozi po rasporedu kao i vlakić, otprilike svakih 20-ak minuta. U samom parku se nalaze i restorani i kafići, gdje se možete odmoriti i osvježiti, uživajući u ljepoti prirode i miru daleko od gradske vreve…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *