Kajakom niz Kupu

Rijeka Kupa idealna je za sve koji se žele rashladiti u vruće ljetne dane, a kako bi kupanje bilo još zabavnije, preporučamo izlet kajakom.

Cijeli život se bavim sportom, adrenalin me vuče. Na dozu adrenalina i probijanje vlastitih granica uvijek se rado odazovem. Pogotovo ako to uključuje odlazak u prirodu. Ljeta često, osim na moru, provodim i na rijeci Kupi, na lokalnom kupalištu u selu Fratrovci, još nepoznatom “masovnijoj” publici. No, kako bi toplu i brzu rijeku Kupu dodatno istražio, odlučio sam se na izlet kajakom. S vodičem iz Backpack adventure travel agencije, našli smo se na plaži na Pokupskom, poznatom kupalištu svega sat vremena vožnje od Zagreba gdje smo se s kombijem uputili na gornji tok kako bi se kajakom mogli spustiti nizvodno.

Budući da se prvi put susrećem s kajakom, barem u formi gdje s partnerom mora veslati, morali smo proći mini obuku – način na koji se drži veslo, tko ide naprijed, a tko iza i zašto te što učiniti u slučaju da se kajak prevrne. Dobili smo i svoje plastične bačvice, u koje smo ostavili najvažnije stvari poput mobitela, novčanika i bočice s vodom.

Kako bi uvježbali i ujednačili veslanje, partner i ja, prvo smo nekoliko stotina metara veslali “protiv” vode, odnosno uzvodno. Mišići u rukama su se polako počeli žariti, ali onda je uslijedilo olakšanje. Okrenuli smo se i krenuli veslati nizvodno. Tok rijeke Kupe niskog vodostaja omeđen šumom i uz obalu pruža hlad, krajolik je koji zaista ostavlja bez daha, a rijeka je toliko čista da se na bilo kojem dijelu na našoj ruti može kupati.

Postoji samo jedan brzak, no to i mi kajakaši amateri prođemo bez ikakvih problema. Poskočili smo tek toliko kako bi nam se ubrzao puls, a onda smo nastavili uživati u opuštajućoj vožnji. O svemu smo popričali s vlasnikom agencije, koja inače svake subote u ljetnim mjesecima organizira vožnju s kajakom na Kupi.

“To je otprilike četiri do pet kilometara dužine na rijeci. Dva sata provedemo veslajući. Ovaj izlet namijenjen je svima. Od djece u dobi četiri do pet godina pa i za sve one u poznijim godinama. Bitno je da možete sjediti, veslati i biti aktivni. Zbilja je riječ o jednom mirnom izletiću, imamo svega dva „brzačića“ koji su tu samo da nas malo osvježe. Slobodno dođite svi i potražite osvježenje na rijekama, na Kupi.”

vlasnik agencije i naš vodič

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *